Citaat uit “The Social Ideology of the Motorcar”

Teksten die je eens in de zoveel tijd uit de kast haalt om iets kracht bij te zetten of te verduidelijken. Citaten die heel praktisch zijn, en waar je vaak de herkomst van vergeet. Gelukkig kom je ze af en toe weer tegen, ook met het onderstaande citaat uit “The Social Ideology of the Motorcar” van André Gorz.

“Unlike the vacuum cleaner, the radio, or the bicycle, which retain their use value when everyone has one, the car, like a villa by the sea, is only desirable and useful insofar as the masses don’t have one.”

Ik kwam het tegen in een artikel over de auto en over luxeproducten die op den duur onmogelijk nog weg te denken zijn. De auto heeft alleen het probleem dat als er heel veel van zijn, je vanzelf ook last krijgt van opstoppingen op de weg en dit heeft volgens Gorz niet te maken met de capaciteit van wegen, maar een simpel gevolg van autobezit voor iedereen.

Voor nog veel meer inzichten, lees het artikel op Plough.com.

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.