Kill the streak

Na 1661 dagen heb ik mijn Duolingo-streak beëindigd. Zo, dat is het. Eindelijk.

Over ‘de streak’ als fenomeen is veel geschreven. Ze houden mensen heel goed bij de les, ook al win je er niks mee. Uiteraard is het goed met grote regelmaat een taal te oefenen, maar of je er als inmiddels oud en bijna bejaard persoon nog wat van opsteekt is de grote vraag.

Het gaat me niet om de vraag of ik er nog wat van opstak. Het gaat me om de druk. Elke keer krijg je te horen dat het slechts gaat om een paar minuten per dag! Klopt. Elke keer krijg je te horen dat je het zo goed doet! Klopt vaak niet. Ik deed maar wat, op het laatst vooral in het Engels want die taal had ik uitgespeeld. Daar hoefde ik geen seconde over na te denken en maar een lesje om de streak te behouden. Elke dag weer. Ook klikte ik steeds aan in dat lesje dat ik niet kon luisteren, want dat scheelde nog irritantere oefeningen en vaak was je dan in een keer aan het eind van de les (Supersnel! in 0:15 minuten!). Van dat hele Engels leerde ik natuurlijk geen klap. Geen enkel woord was mij ooit onbekend.

Frans

Ik begon ooit met Frans omdat we een huwelijk in Frankrijk zouden hebben en Fransen van een bepaalde leeftijd over het algemeen nog slechter Engels spreken dan ik Frans, namelijk niets tegen heel weinig. Dat heel weinig wilde ik iets opvijzelen. Door covid werd het huwelijk een jaar uitgesteld en al snel had ik anderhalf jaar Duolingo op de rol staan. Toen nog Engels-Frans trouwens, Nederlands-Frans was er nog niet. Later wisselde ik naar Spaans omdat er een conferentie in Colombia aan zat te komen. Die werd ook uitgesteld door corona en inmiddels zat ik aan 2,5 jaar. Het betekende wat wisselen tussen Frans en Spaans.

De druk van het dagelijks iets doen was er wel, en toch had ik het gevoel dat ik het ergens voor deed. Alleen hoeveel zin had het eigenlijk?

Ik denk dat ik zeker wat basisbeginselen van de Franse taal heb opgefrist, mede omdat ik het enkele jaren op de middelbare school had. Helaas leer je vooral heel veel woorden niet die je zou willen leren voor een conversatie met volwassenen. Of überhaupt de logica van een taal. Die zou je moeten leren door allerlei testjes van over het algemeen 15 oefeningen of ‘conversaties’ waar je heel basale dingen in moet doen. In eerste instantie kon je binnen de app of op de pc via de website wat tussen testjes heen en weer springen, je had moeilijke en makkelijke, en je kon beperkt kiezen tussen verschillende interessegebieden. Dat is inmiddels al lang overboord gegooid. Je moet het pad volgen, waardoor eigenlijk alles makkelijker is geworden: je hoeft nooit meer echt moeite te doen om iets te halen. Uiteraard voor de bühne bedoeld om het leren effectiever te maken (tekst gaat verder onder afbeelding).

Na 1661 dagen, zes mogelijke streak freezes is de reeks nu echt klaar

Bij Spaans vond ik het helemaal lastig: ik leerde ooit als net-puber-af Spaans in Salamanca met een woord en vervoeging voor ‘jullie’ dat lijkt op het Franse ‘vous’, ofwel ‘vosotros’, maar dat woord bestaat eigenlijk niet in Latijns Amerikaans Spaans en dus ook niet in Duolingo. Op zich is dat niet heel erg, al blijft ‘ustedes’ (de formele vorm van ‘jullie’) gebruiken voor mij raar klinken. En toch ging het niet echt lekker, al die zinnetjes in Duolingo waren geen probleem, lekker babbelen is er niet uit voortgekomen. Waarom niet? Weet ik niet zo goed, ook niet na zeker meer dan een jaar Spaans in de app. Converseren in logische zinnen die elkaar opvolgen, dat leer je uiteindelijk door het te doen, echt verhaaltjes te moeten schrijven en lezen én bepaalde kennis van een taal te hebben. Vergeet niet: ik heb echt best lang geduolingo’d en was tot eind 2023 best fanatiek. Tot ik weer nét níet op nummero uno wist te eindigen van de zogenaamde diamond division. Kwaad gooide ik mijn telefoon in de hoek van de bank. De gamification kwam me mijn neus uit. Begin 2024 ging ik er dus met de pet naar gooien, maar de streak-verliesangst bleef.

De druk, die verdween niet ondanks het uitblijven van echt succes. Was het nou zo veel werk? Ja, het houdt je de hele tijd bezig. Je krijgt een melding (of niet, ik heb het lang uitgezet), je wilt die streak behouden. Je hebt zogenaamde streak freezes die ik een heel enkele keer nodig had omdat je door omstandigheden misschien toch een keer miste. Telkens blijft het in je achterhoofd hangen.

Ook die paar minuten, drie, vijf, een keer 15 of langer, echt niet heel veel, ze verstoren je concentratie of juist je eigen tijd als je net uit concentratie komt. Elke keer weer. Het is gewoon niet goed. Je hele telefoon is misschien niet goed en dit is een goed voorbeeld van afleiding. Nee het is geen social media en daardoor lijkt het nuttig. Maar is het nuttig? Tot op zekere hoogte misschien, om een taal bij te houden, weer even op te frissen en als je echt jong bent kun je er misschien nog een taal mee leren.

Enfin, de streak is stuk na 1661 dagen. Het heeft even geduurd, maar ik ben weer vrij. Streaks zijn marketing, ze zijn goed voor bedrijven want goed voor de omzet en die bedrijven beweren dat het goed is voor jou. Dat laatste mag je, nee, moet je in twijfel trekken.

Categories: Nieuws, Observaties, OpinieTags:
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

6 thoughts on “Kill the streak

 1. @blog Het lijkt er op alsof je van streak bent. 😘

 2. @blog ja, mooi blog, en herkenbaar. Ik wilde Spaans leren en vind mezelf nu elke dag snel even een simpel oefeningetje doen om van het gezeur af te zijn.

 3. @blog Je hebt wel een beetje gelijk. Tegelijkertijd: ik doe Deens omdat we daar op vakantie gaan. Ik vind het fijn om nu iets te begrijpen van de taal in mijn omgeving. Duolingo heeft trouwens veel veranderd. Ik heb nog lijstjes voegwoorden, bijwoorden en bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden van twee jaar geleden. Moeilijke woorden. Nu oefen ik voornamelijk wat ik op vakantie in een hotel zou kunnen tegenkomen. Meer wat en hoe zeg ik het in het Deens. Lang niet zo leuk!

 4. @blog Ik ben in de loop der tijd extreem sceptisch over Duolingo geworden, omdat ik merkte dat ik vooral aan het herhalen was wat ik al wist. En de app beloont je als je weinig fouten maakt… terwijl je natuurlijk juist alleen aan het leren bent als je regelmatig fouten maakt! Ik heb meer gehad aan woordenlijsten leren met behulp van Anki. Dan wordt je gewoon gedwongen de dingen die je fout hebt te herhalen en te herhalen tot je ze kent. Lijkt me een stuk beter principe. En zonder gamificatie.

 5. @blog

  Streaks are a supplemental motivator, if you really want to learn a particular language. You can't really cram a language into your head by studying 8 hours a day for a couple weeks. Your brain needs time to process. But that means every day exposing yourself to a little bit of the language.

  Theory. Ha! Note that I don't have the confidence to write in Dutch ;-)

  As also an <cough> older person, I do my sessions in the AM so it doesn't seem like such a chore.

 6. Well, I know you should learn by doing something every day, but my mental health started to suffer! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *