Lieve Nederlandse media: ga naar Mastodon

De opdracht is heel simpel: ga naar Mastodon en stop met Twitter. Ja, jullie hebben gehoord dat Mastodon heel ingewikkeld is en dat jullie zelf ‘instances’ moeten opzetten. Ook hebben jullie gehoord dat het lastiger zoeken is dan op door machtige mannen beheerde platformen. Gooi dat overboord en begin.

Wat moet je doen?

Ga naar mastodon.nl en maak een account.

Klaar.

Nou ja, bijna, zet de link op de plek waar vroeger het trotse Twitterlogo stond op de site van je medium.

En begin. Zeg tegen je medewerkers dat je daar zit, vraag ze je te volgen. Het te delen. Heel simpel, zoals het ook ooit in 2007 (!) met Twitter begon. En het inmiddels door god en iedereen verlaten Facebook. En Hyves.

Stap 2

Ga naar instellingen aan de rechterkant van je scherm en vink daar ‘geavanceerde webomgeving inschakelen’ aan, even rechtsboven ‘Opslaan’ klikken, en terug naar Mastodon. Dan kun je naar hartenlust allemaal kolommen aanmaken met mensen die je wil volgen, onderwerpen (#hashtags) die je wil volgen, enzovoort. Het is echt geen raketwetenschap.

Stap 3

Bijna heel het land is nu op vakantie. Alle tijd geen haast te maken. Intussen mag de ict-afdeling gaan uitzoeken hoe het nou echt zit met die instances (of: bel de Waag, spreken Nederlands en zijn heel benaderbaar, echt niet eng en misschien mag je wel voor een kopje koffie langskomen).

De ict’ers mogen ook uitzoeken hoe je nou een groen vinkje bij je website krijgt waardoor je bewijst dat het inderdaad écht een account is van je krant, magazine, tv-programma, podcast, radioprogramma of YouTube-kanaal (is ook best makkelijk, maar je moet wel de mogelijkheid hebben een klein stukje code toe te voegen waar de meesten dat niet mogen).

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Groen vinkje bij mijn persoonlijke website door het invoegen van een klein stukje code op je eigen website

Het gevolg

Vanaf nu is het ineens superduidelijk voor iedereen waar ze moeten zijn om een opmerking te maken over je programma, uitzending of stukje tekst. Geen gedoe meer met ‘dat heeft op Twitter, oh nee, X, gestaan’. Of schreeuwende ‘opiniemaker’ nummer zoveel die ineens de waarheid wordt toegedicht.

Heel simpel: “Reageren? Vragen? U kunt ons vinden op Mastodon.”

Even wennen? Ja, maar mensen wennen snel hoor. Echt. Ze zijn niet dom, al doen ze wel graag alsof.

Kritiek

Ja, zoeken is wat lastiger (wordt ook hard aan gewerkt, maar er is geen miljardair die even 100 mensen op het beter ontwikkelen van zo’n functie zet, en echt, ga #hashtags gebruiken).

Het zou ook minder gezellig zijn omdat er geen door een algoritme bepaalde tijdlijn is. Tja, dat had ik bij Twitter ook niet, misschien dat het daarom weinig anders lijkt. Gaat vast iemand iets op vinden.

Je hoort ook veel gedoe over wel of niet vrijheid van meningsuiting. Er zijn inderdaad instances (niet de instance ‘mastodon.nl’) die heel snel zijn in het niet meer laten zien van andere instances op hun lokale of globale tijdlijnen of mensen of instances blokkeren. Relevant? Voor een zeer bescheiden groep. En er zitten zo veel mitsen en maren aan, zo veel instelmogelijkheden en nog eens zo veel andere kanten, dat het niet de moeite is je erin te verdiepen, tenzij je er echt mee te maken krijgt. En de mensen die ermee te maken krijgen, tja, die weten eigenlijk heel goed waarom vermoedelijk.

Het spelletje-van-de-miljardairs

Inmiddels zijn er andere twitterachtige systemen verschenen. Allereerst verscheen Nostr, dat is megadecentraal, anarchistisch en nog veel meer. Heel interessant, maar als je het nou over onbruikbare systemen voor de massa hebt, is dat Nostr. Ik blijf het volgen, meen zelfs dat je het al kunt integreren met Mastodon, niet in de laatste plaats omdat het ook open source is.

Daarna kwam oud-twitterbaas Jack Dorsey met Bluesky. Gaat op het eerste gezicht vrij netjes om met persoonlijke data en is vast op het oog toegankelijker dan Mastodon (als je er op weet te komen). Toch blijft het een platform van een excentrieke miljardair. Eentje die ik overigens wel mag geloof ik, maar ja, wie kent zo’n man nou echt hè?

Ons aller Mark Zuckerberg wist snel honderden miljoenen gebruikers te ‘strikken’ met Threads door het gemakzuchtig te koppelen met Instagram. En alleen via een app die ook nog eens alles van je wil weten wat er op je telefoon gebeurt. Threads is dus ook van een miljardair die vooral vindt dat hij niks fout doet met Facebook en verkiezingen. Tja.

We hebben allemaal kunnen zien hoeveel platforms er in de afgelopen jaren zijn verdwenen of zodanig zijn veranderd dat ze niet meer bruikbaar zijn. Uiteindelijk komt dit door hoe het werkt op protocolniveau: als je er zelf geen systemen op kunt bouwen en met elkaar kunt blijven praten, dan verwatert het op den duur toch.

E-mail wordt nog steeds gebruikt omdat niemand het op protocolniveau bezit. Iedereen kan een e-maildienst beginnen of een eigen e-mailadres de lucht in slingeren. De meesten gebruiken daar andere diensten voor, maar het kán wel. Je werk-e-mail werkt vermoedelijk zo. Of die van je eigen website.

Met andere woorden: stop met kiezen voor miljardairs, kies voor de gemeenschap, want daar draait het in de echte wereld nou eenmaal om.

PS: Apps

Er is één dingetje dat Mastodon ingewikkeld kan maken: welke app zet je op je telefoon? De ‘echte’ mastodon-app is vrij kaal. Velen gebruiken dan ook andere apps. En dan kan het wel eens wat verwarrend worden. Dat geef ik toe. Ik gebruik Tusky op Android. Welke op iOS goed is, weet ik niet, ik meen Ivory? Als ik erop google dan eh… tja, dan zijn er te veel ;)

PPS: en als je je afvraagt waarom bij het ene plaatje scicomm.xyz staat en de andere mastodon.nl, ik heb drie verschillende ‘instances’ (servers) gebruikt om te proberen, maar dat hoeft dus niet, ik ben computernerd en jullie niet (begon met scicomm.xyz, daarna een eigen instance bij osrx.chat en nu op mastodon.nl waar ik denk ik gewoon blijf).

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

191 thoughts on “Lieve Nederlandse media: ga naar Mastodon

 1. @krijnsoeteman mooi gedaan. Hoopvol. Misschien een Top-40 van media lijst maken- triggert ze dan extra?

 2. @krijnsoeteman “Met andere woorden: stop met kiezen voor miljardairs, kies voor de gemeenschap, want daar draait het in de echte wereld nou eenmaal om.” 👍

 3. @krijnsoeteman Wat een heerlijke schrijfstijl heb je 😊

 4. @krijnsoeteman Ja, jemig!
  Dat gehang aan Twitter, sorry, X, waarvan je vaak niet eens meer de ingebedde posts op websites kunt lezen als je weer eens ingelogd moet zijn op Twitter, sorry, X, zodat Twitter, sorry, X, je overal lekker kan volgen want oh jee als je hun tracking cookies verwijdert: kun je weer opnieuw beginnen 🙄

 5. @krijnsoeteman Doorgemaild aan Janneke v Heugten v VIDM

  PS Waag server is ook toegankelijk, betaal ik graag de door hen gevraagde 10,- pj voor

 6. @fifischwarz alleen: waarom zagen we werkelijk in elke talkshow wel Caroline vd Plas en vrijwel nooit Sylvana (die mag je ook best “verongelijkt” noemen, maar dan aan de andere kant van het politieke spectrum)? @MichelvanBaal @krijnsoeteman

 7. @krijnsoeteman hear hear. Ik zou er nog een argument aan toe kunnen voegen: ‘doe het omwille van de democratie (die je helpt bewaken). De enige reden waarom politici nog op twitter zitten (en de hele dag shit incasseren), is vanwege jullie journalisten. Vanwege de hoop op een beetje aandacht, want de prettige interactie met ‘echte’ burgers lukt in die mesthoop al lang niet meer. Dus ga en neem de politicus mee, en maak zo het vak van politicus ook weer een flink stuk minder onaantrekkelijk’

 8. @MichelvanBaal ja, goeie, en heel belangrijk argument inderdaad. Al vrees ik dat die journalisten nog steeds gaan voor een zo groot mogelijk bereik, voor de kliks, en niet voor de inhoud. @krijnsoeteman

 9. @jasmijn02 er zit, in mijn ervaring, een groot verschil tussen journalisten en media. Voor de laatste geldt dat zeker, voor de eersten is dat de vraag @krijnsoeteman

 10. @jasmijn02 @MichelvanBaal @krijnsoeteman

  Heel erg met jullie allemaal eens.
  Het pijnpunt is volgens mij niet eens alleen dat journalisten voor de clicks gaan, maar dat ze menen dat ze objectief moeten zijn en dat zij dat vertalen als ‘platform moeten bieden aan het verongelijkte geluid’.

 11. @MichelvanBaal mijn vraag is dan wel wat ze tegenhoudt om van Twitter te vertrekken? De enige “journalist” die daar nog weerklank vindt is Duk volgens mij. Iemand als Keulemans moet daar zoveel ellende verdragen elke dag. Ik ben het vaak ook niet met hem eens, maar wat hij zoal over zich heen krijgt daar… ik snap niet wat hem daar houdt, anders dan het grote publiek en toch de kliks. @krijnsoeteman

 12. @fifischwarz
  Ja. Dat is dus de zogenaamde he-said-she-said-journalistiek, een betreurenswaardig en uiterst onjournalistiek mediafenomeen dat hardnekkig weigert uit te sterven.
  @jasmijn02 @MichelvanBaal @krijnsoeteman

 13. @jasmijn02 @MichelvanBaal @krijnsoeteman

  Heb ik in een blog wat over geschreven, maar als ik dat deel, komt er nog een foto van TB mee die ik daar eerder op had staan (is nog ergens in caches blijven hangen)..
  Via deze weg is het ook te lezen:
  https://todon.eu/@Heidentweet/110814137056368619

  Caro S. (@Heidentweet@todon.eu)

 14. @fifischwarz @jasmijn02 @krijnsoeteman de kern van het probleem zit bij ons: wij klikken op die bagger en ophef (guilty as charged), dus valt er geld mee te verdienen. En dan is er altijd iemand die dat gaat doen, soms eerder ‘ondanks’ journalisten. Het verschil tussen (commerciele) media en journalisten is wel vrij belangrijk in dit soort discussies imho

 15. @jasmijn02 @MichelvanBaal @krijnsoeteman

  Omdat extreemrechts beter verkoopt. Daar had Annelies de Dijn onlangs in NRC een goed betoog over.

 16. @fifischwarz ik ook, meerdere ;), en een groot opiniestuk. Helpt helaas weinig
  (goed blog trouwens)

  https://michelvanbaal.nl/2022/03/27/het-boosheidsalgoritme/

  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wat-de-journalistiek-kan-doen-om-weerbaarder-te-zijn-tegen-populistische-frames~b9802dbc/

  Het Boosheidsalgoritme

 17. @MichelvanBaal
  Goed dat je wijst op dat verschil, en ik zou er zelf nog aan toevoegen dat generalisaties sowieso niet behulpzaam zijn: ik weet donders goed dat de ene journalist de andere niet is. ‘De media’ bestaat (in dit geval bewust enkelvoud!) ook niet

  En toch geldt hier jouw eerdere argument: wees de hoeder van de gezonde democratische samenleving. Ongeacht wat het publiek vraagt, hoef je als journalist niet te draaien.

  (Hoi, trouwens 😊 )

  @jasmijn02 @krijnsoeteman

 18. @MichelvanBaal

  https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/09/polarisatie-de-radicalisering-vindt-plaats-op-rechts-a4166803

  Opinie | Polarisatie? De radicalisering vindt plaats op rechts

 19. @fifischwarz nouuuu, ‘de media’ bestaat helaas wel en niet op een prettige manier. Als je in een schandaal oid terecht komt, dan kan je door ‘de media’ echt verpulverd worden. Elk individueel artikel is wellicht ‘proportioneel’ maar de totale impact op de persoon is dat vaak niet. De casus OM-officieren is er een voorbeeld van (vooruit, nóg een blog 😉.)

  https://michelvanbaal.nl/2019/05/01/wees-wat-voorzichtiger-met-namen-alsjeblieft/

  Wees wat voorzichtiger met namen, alsjeblieft?

 20. @MichelvanBaal

  Benieuwd naar je verhaal, ga ik morgen lezen! Dank

 21. @MichelvanBaal

  Dank!
  En we blijven proberen 😊

  Ik ga jouw stukken morgen lezen

 22. @Eetschrijver @fifischwarz @jasmijn02 @MichelvanBaal @krijnsoeteman Het zonder enige kennis van zaken kritiekloos politici laten leeglopen in de media, maakt dat ik Nederlandse journalisten alleen nog maar zie als microfoonstandaards. In Engeland gaat dat er heel anders aan toe.

  Als iemand beweert dat het regent en een ander dat het droog is, laat ze dan niet beiden hun zegje doen. Kijk naar buiten en constateer de feiten!

 23. @krijnsoeteman interessante oproep. Al vind ik persoonlijk wel dat media eigenlijk hun eigen instance zouden moeten hebben, in plaats van een Mastodon account op een bestaande instance. Vind je ook niet?

 24. @micheltenhoove uiteraard, maar dat is een oproep aan de ict’ers, verderop in het verhaal. Beginnen is belangrijker denk ik.

 25. @krijnsoeteman zeker, eerst eens beginnen is het belangrijkste.

 26. @MichelvanBaal

  Dat zijn ook fijne stukken!
  Ben fan van Lakoff (en denken in/over frames: het kwam ook weer terug in mijn boekbespreking van eerder vandaag over The Dawn of Everything. Bezig met een vervolg).

  Bij je blog over het Boosheidsalgoritme (goed gevonden), moest ik ook denken aan het acronym DARVO. Dat sluit hier aardig op aan. Sowieso, jouw stappen 5 en 6: spijker op de kop!

 27. @krijnsoeteman hey Krijn, als jullie, dus bureau Wibaut nu ook gewoon een server inrichten en journalisten daar op een account laten maken? Of als Villamedia dat doet? Geeft het gelijk een soort legitimatie. En het maakt alles een stuk makkelijker voor andere journalisten om aan te haken. Ik zie op xwitter allerlei drogredenen waarom niet. terwijl het zo makkelijk is.

 28. @krijnsoeteman en gewoon ook je wordpress koppelen, ook zo iets fijns!

 29. @krijnsoeteman ja eens. in ieder geval: het blijkt best makkelijk te zijn een eigen server in te richten. Ik draai een mastodon instance en een pixelfed op een raspberry.pi hier thuis en die draait als een zonnetje. Dat is niet deze instance, die draait bij Masto.host. en dat is eigenlijk wat ik iedereen die een eigen mastodon server wil draaien zonder it-kennis aanraad. Geen omkijken naar en Hugo, de man achter masto.host is zeer klantvriendelijk.

 30. @krijnsoeteman nvj lijkt me het meest logisch. Ze runnen ook persveilig, dat kan volgens mij onder dezelfde filosofie. En met dezelfde reden re subsidieren, trouwens. Villamedia is commercieel, is niet handig. En dan nog prodemos voor de politiek (niet zijnde overheid), en dan heb je een basis @miekeroth

 31. @MichelvanBaal @krijnsoeteman ja eens. En dan kunnen ze gelijk het verouderde blauwe vogeltje voor een mastodon logo vervangen op hun contactpagina.
  https://www.nvj.nl/wie-wie-nvj

  NVJ – Wie is wie bij de NVJ

 32. @krijnsoeteman Voor iOS en Mac is Ivory inderdaad heel fijn. Synchroniseren ook netjes (opvolger van Tweetbot, uit de tijd dat Twitter nog wel externe apps toeliet).

 33. @Matthijs zeker! Via 3 instances toch bij Mastodon nl uitgekomen ;-)

 34. @krijnsoeteman@mastodon.nl Jammer dat je ernaar refereerd als alleen Mastodon, terwijl het Fediversum echt heel veel groter is dan dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *