Vouwbaar ledlicht, USB-C laden? Ja en nee

Minstens 8 jaar geleden kocht ik een LED-werklamp bij Lidl. Het ding doet het nog, maar de batterij begint wel echt op z’n eind te raken. En de lichtstaaf heeft nog een ander nadeel: een aparte eigen lader.

Sinds USB-C bestaat, zijn gelukkig steeds meer apparaten daarmee op te laden. Ik heb nu één goede USB-C-lader die altijd in mijn rugtas zit en tevens mijn enige Apple-product. Max laadvermogen: 96,35 watt. Mooi, dan laadt ie dus mijn laptop, telefoon en in feite natuurlijk alles waar een USB-C-stekker in past.

Toch?

Nee, helaas. Ik kocht een vervangende lamp voor het oude Lidl-licht. Bij de Action. Niet per se heel trots op, maar het was zo goedkoop dat ik het niet kon laten liggen, namelijk €5,95. Bij aanschaf schoten allerlei ideeën door mijn hoofd van: kan dit wel? Mag dit wel? Hoe kan dit zo goedkoop? Enzovoort en zo verder. D’r lag nog een naast, nog goedkoper, €4,85, modelletje bouwlamp en die kon ik ook niet laten liggen.

Die laatste had ik inmiddels elders ondergebracht, op een plek waar dit soort mobiele lampen handig is. De vouwbare LED Folding Light lag nog thuis. Na wat gebruik was ie al vrij snel leeg. Ik had hem toch aan de lader gehangen? Nou ja, nog een keer. Het mocht niet baten. Ding teruggebracht: jammer, kreeg zonder een vraag direct mijn geld terug.

Inmiddels vertoonde de andere lamp ook kuren: duidelijk gevalletje einde latijn zo zonder energie. Ook die wilde niet laden. Raar. Heel raar. Getverdegetver, het was te mooi om waar te zijn!

Of toch niet?

Goedkoop is duurkoop zeggen ze wel eens, ik denk dat hier vooral oud of in ieder geval goedkoop spul in verwerkt zit, vermomd met een moderne aansluiting. Hoe ik daarbij kom? Nou, wat wil het geval: ik gebruikte de Apple powerlader voor mijn laptop en zag in het kastje ook nog een USB-A (de platte, grote, die lang standaard was) naar USB-C-kabeltje liggen. Ik plugde het kabeltje in een oude telefoonlader, nog een zonder communicatiemogelijkheden. Aan of uit, de enige twee opties.

En waarachtig, er bleek een klein lampje naast de USB-C-ingang van de bouwlamp-in-vermomming te zitten. En die brandde. Rood en uiteindelijk groen. Een duidelijk teken dat er iets gebeurde!

Hoog tijd het experiment aan te vangen. Het eindoordeel luidt: die dingen van Action, merk Werckmann, laden niet als je USB-C-USB-C laadt (ja, met meerdere laders/laptops/etc getest). USB-C heeft, voor zover mij bekend, de mogelijkheid informatie uit te wisselen met het apparaat dat het laadt en geeft geen power als er geen communicatie komt uit het te laden apparaat. Zo laadt mijn telefoon snel als ik een C-C-lader gebruik en ‘normaal’ als ik een A-C-lader gebruik. Bij C-C laden kan de telefoon ‘communiceren’ met de laadunit dat ie een bepaald maximaal vermogen aankan en als de lader-in-kwestie dat aankan, zal ie dat leveren.

Nou ja, weer een mysterie opgelost en Werckmann heeft gewoon ouwe USB-laadunits in hun dingen gestopt met een C-aansluiting-die-dus-eigenlijk-gewoon-een-Micro-USB-aansluiting had moeten zijn. Dan was dit probleem nooit langsgekomen (maar had ik ook die kabeltjes weer moeten hebben rondslingeren).

Dus toch een beetje pech: je kunt de dingen níet laden zoals je had gehoopt. Nou ja, het scheelt wel een groot zwart blok met een specifieke eigen aansluiting in de kast.

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.