A hand holding a reMarkable 2 with a type folio. Including the draft text of the article the photo accompanied.

Het Type Folio voor reMarkable 2

Gekke ontwerpkeuzes in software maken ze soms daar bij het Noorse reMarkable, toch bevalt de fysieke kant van hun schrijftablet nog steeds goed.

Schrijven zonder afgeleid te worden is het motto van het bedrijf en dat doen ze goed, hardware-wise. Schrijven of tekenen op het apparaat met de pen gaat fijn en de kunstmatige intelligentie in de cloud weet ook mijn hanenpoten goed om te zetten in veel leesbaarder tekst.

De software, dat weet ik nog niet zo goed. Die werkt over het algemeen snel en soepel, maar mist bepaalde dingen die zo logisch lijken dat je je afvraagt wie de bètatesters zijn. Gelukkig is het geheel gebaseerd op Linux, een basis voor vele opensourcebesturingssystemen. Dit betekent dat je er ook zelf goed in kunt prutsen, als je dat graag zou willen. Althans, in theorie. ReMarkable heeft zijn eigen schil over dit OS heen gelegd. Dat is mooi! Denk je dan. Dan kan ik alles! Maar dat valt een beetje tegen.

Gelukkig zijn er mensen die een stuk beter zijn in het hacken van Linuxsoftware dan ik, dus die hebben al mooie hacks gemaakt, of applicaties om dingen meer aan je eigen smaak aan te passen. Want, zoals ik al zei: er schort wat aan de logica. Nee, niet in het schrijfgedeelte zelf. Een type pen meer of minder, tja, voor de purist misschien. Het gaat mij meer om heel basale zaken die niet kunnen. Of wel kunnen, maar alleen via een door iemand anders gefabriceerde hack.

Neem het sturen van je werk naar een e-mailadres. Je kunt via een zeer basale interface een soort van ‘e-mail’ sturen met je werk als attachment in de vorm van een PDF, PNG, SVG, of, sinds dit nieuwe toetsenborddingetje, als tekst in de mail-body zelf.

Wat je niet kunt is e-mailadressen die je ooit gebruikte, weghalen uit het lijstje adressen… Dat kan wel via een programmaatje dat al maanden geen update heeft gehad op GitHub. De vraag is of dat ook nog kan met softwareversie 3.x, waar ik nu op zit om van het nieuwe toetsenbord gebruik te kunnen maken.

Toetsenbordgekkigheden

Om dan direct even bij het nieuwe kleinood te blijven: je kunt wel verschillende toetsenbordtalen instellen, maar niet US International, de soort die zo handig is voor talen als de onze zodat je letters met trema’s en andere accent-dingessen makkelijk kunt plaatsen op of onder bepaalde (mede)klinkers. Of het euroteken. Met ctrl-alt-spatiebalk kun je wel enkele veelgebruikte ‘vreemde’ tekens tevoorschijn toveren. Overigens trema’s en dergelijke zijn er wel, die hebben een speciale plek op het toetsenbordje gekregen, direct onder de backspace-toets. Toch een soort van US International, voor tienvingertypers niet heel praktisch. Ik zou dan heel graag weten waaróm een keuze dan zo gemaakt is?

A hand holding a reMarkable 2 with a type folio. Including the draft text of the article the photo accompanied.
reMarkable 2 met Type Folio

Komen we bij het laatste punt waar ik moeite mee heb: het kopiëren van bestanden naar de reMarkable. Dat kan via hun cloud, dat gaat redelijk goed, of via USB, dat gaat soort van oké. Niets doet het echt makkelijk. Soms wil je gewoon dat ie als USB-drive functioneert, zoals mijn oeroude ebook. Er mist bijvoorbeeld in alle verbindingssoftware van het bedrijf zelf iets simpels als een voortgangsbalk voor up- of downloaden van bestanden. Zeker bij grote bestanden zou dat heel fijn zijn. Het blijkt dat ie dus wel blijft kopiëren naar het apparaat of via de cloud, maar je ziet het niet. Een grote PDF kan zomaar meerdere minuten in beslag nemen en dan is het wel zaak niet de computer af te sluiten van de cloud of de USB-kabel te ontkoppelen.

Community? Nee, niet gezien

Het laatste waar ik me over verbaas: het is in zichzelf een Linuxcomputer, maar er is geen native ondersteuning voor Linuxdistributies in hun eigen software. Als je bijvoorbeeld Ubuntu gebruikt, moet je via Wine de Windowssoftware installeren. Die crasht best vaak. Gelukkig maken de hackende enthousiastelingen wel Linuxapps, helaas niet het bedrijf zelf.

Waarom? Denk je dan.

Heel veel handigheden, zoals het snel wisselen van taal, zitten niet op een handige plek in de menu’s (wel als je het ding ‘hackt’ met bepaalde software).

Hoezo?

Ik begrijp dat je als bedrijf niet op alles wat mensen van je willen kunt reageren, maar ze hebben nergens iets van een community of een GitHub of iets anders waar je met de community bepaalde vragen kunt stellen en op de hoogte blijft van het reilen en zeilen rond een megapraktische gadget die je als het goed is jaren wil blijven gebruiken. Het communityforum bij Fairphone is bijvoorbeeld echt heel handig als je moeilijke vragen rond die telefoon hebt. Misschien een iets ideologischer ingestoken bedrijf, maar zeker commercieel.

Voor mijn gevoel ligt daar een gemiste kans en mij frustreert het ook bij tijd en wijle dat ze volstrekt onbereikbaar lijken.

Desalniettemin, de hardware is heel fijn en goed uitgevoerd. Het toetsenbord heeft een fijne aanslag en voelt stevig aan. Je kunt goed tikken op je schoot. Het toetsenbord is nauwelijks dikker dan de normale omslag, waardoor het praktische gebruik hetzelfde blijft. Een mooie uitbreiding op een apparaat dat ik al sinds november 2020 heb en veel gebruik.

Naschrift: kost dat? Tja, het is best een prijzig apparaat, de basis kost 350 euro, daar moet nog een pen bij en dan wil je natuurlijk die met de ‘gum’: 100 euro. Dan heb je nog een sleeve of iets nodig. Die beginnen bij 70 euro. Dus minimaal 520 euro, ex verzendkosten. De Type Folio is 200 euro (dan heb je overigens geen andere sleeve of folio nodig, dus dat scheelt iets). Al met al zit je dan, met Type Folio, op 650 euro, ex verzendkosten. Nu kon ik de Type Folio in de ‘aanbieding’ krijgen als early adopter en bestelde hem direct omdat ik na zoveel jaren gebruik het voordeel er van zag. Het is geen vervanging voor een volledige laptop of tablet-met-apps-gericht-op-altijd-online-zijn (en afgeleid te worden) maar om gericht documenten te lezen, geconcentreerd te schrijven of gewoon aantekeningen te maken zonder afgeleid te worden door constante berichtenstromen.

Het ding weegt met pen: 418 gram, met folio en pen 606 gr en met het nieuwe type folio en pen 875 gr. Mijn laptop weegt 1075 gr, maar daar moet je eigenlijk altijd een oplader voor meeslepen (minimaal 310 gr, lader voor reMarkable: een kabeltje met USB-c en elke USB-poort die maar energie wil leveren).

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *