Tekeningetje met fietslampafstellingen waarvan een verblindt en de ander niet

Fietsers, verlicht uw weg, niet uw tegenligger!

Was er een tijd dat men te weinig licht voerde of vaak zelfs helemaal geen, is het nu andere koek. Bestond de gemiddelde SwapFietslamp vroeger uit een zwak ledje bevestigd aan de voor- en achteras, dat is nu anders: onder de voorbagagedrager zit een krachtige ledlamp die over het algemeen tegenliggers verblindt in plaats van de weg vlak voor de berijder bij te lichten.

Bij de HEMA haal je nu voor € 7,50 een setje met lampjes die je door de lensjes ook onaangenaam kunnen verrassen als het in het donker je tegenstander is:

Het SMD LED heeft een extra felle en sterke lichtbundel door de lens. De bovenkant kun je indrukken om het lampje aan en uit te zetten. Ze hebben twee lichtstanden: 100% en eco 50%. Het ene lampje heeft een witte kleur en de andere een rode.

Bron: HEMA-site

Gelukkig is er een vrij simpele oplossing: let op of je je eigen lichtbundel een meter of wat vóór je eigen fiets ziet. Niet? Duw je lamp naar beneden. Kan echt iedereen. Onze oosterburen hebben er mooie postertjes voor en ook de Nederlandse fietsersbond probeert het idee aan de man (m/v/a) te brengen.

Tekeningetje met fietslampafstellingen waarvan een verblindt en de ander niet
Fietslampafsteltekeningetje

Toevoeging vrijdag 2 december 2022: boete bij verkeerd afgesteld licht is 60 euro, feitencode R 438, zie ook de Wetten-site van de overheid.

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Comments are closed.