Nieuw boek: Ensie Crypto Encyclopedie

Cryptovaluta en aanverwante zaken komen vaak in het nieuws. Vaak klopt niet veel van de berichtgeving. Een fout is zo gemaakt. Het is ook lastig, zo’n nieuwe taal. Nieuwe woorden, andere ideeën. Voor zij die ingevoerd zijn en al jaren meelopen lijkt dit soms raar. Maar dingen hebben tijd nodig om te groeien. Weten we nog dat internet langzaam begon door te dringen tot het grote publiek na jaren een verborgen bestaan te hebben gehad binnen de muren van universiteiten? Een zin als ‘even een filmpje streamen’ had in 1995 vrijwel niemand begrepen. Het kon praktisch ook niet trouwens. Wat wel kon was een e-mail sturen of een webpagina bezoeken. Hoe moest je dat toen uitleggen aan leken? En ook gevorderde gebruikers raakten vaak met jargon in de knoop.

Uiteindelijk gaat het allemaal om taal. Taal leeft. Oude woorden raken in vergetelheid. Nieuwe termen verdringen ze soms onnodig. In geval van bitcoingerelateerde zaken gaat het om veel combinaties van oude(re) technieken en nieuwe toepassingen daarvan. Toepassingen die eerst niet buiten de kamers van cryptografen, speltheoreten en andere minder bekende onderzoeksgebieden kwamen. Daar was het jargon geen probleem. Dat veranderde. Nu ineens was het nodig om ingewikkelde termen te versimpelen voor het grote publiek met de nodige kleine en grote fouten in dergelijke hertalingen.

Daarom is een naslagwerk zo handig. Een encyclopedie zo u wilt. En ook nog eens heel mooi vormgegeven met harde kaft! En een woord vooraf door de in Nederland wereldberoemde gebroeders Slagter. Bert en Peter, dank!

Ook veel dank aan Viktor Baltus die de illustraties verzorgde en de prachtige uitwerking van de omslag met het verborgen bericht uit het eerste blok van de bitcoinblockchain, of het Genesis-blok. Dit kan natuurlijk niet zonder de hulp van iemand die het ook het boek zelf vormgeeft, Valerie Maas.

Als laatste de meelezers, onder andere van de Blockdam-groep, een Meetup-groep die wekelijks samenkomt in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Heren, ja, alleen heren, dank voor de geestelijke ondersteuning en het af en toe meelezen. Het echte meeleeswerk gebeurde uiteindelijk door Marnix Schoorel, een bekende uit de bitcoincommunity.

Een encyclopedie is een mooie vorm van kennisoverdracht. Het moet beknopt zijn en begrijpelijk. Ik hoop dat in ieder geval duidelijk is dat in de papieren versie ‘doorklikken’ werkt met behulp van cursieve woorden in de tekst: is een woord cursief? Dan is er een lemma van!

Zie je dingen waarvan je denkt waar je vraagtekens bij stelt? Laat het weten! Ondanks de zorgvuldige checks kan er wat zijn gemist.

Bestellen of kopen? Dat kan uiteraard via je lokale (offline) boekhandel of via uitgever Ensie.nl met (lightning) BTC!

Categories: bitcoin, blockchain, Boek, NieuwsTags:
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.