Speelt!

Veel bitcoiners vinden NFT’s maar niks. Shitcoins, daar zijn ze van afgeleid en ze bestaan soms ook nog op vage netwerken die zomaar niet meer kunnen bestaan of waar iets raars mee kan gebeuren. Smart contracts, daar kunnen fouten in zitten en zo zorgen voor pijnlijke taferelen. En hoge fees natuurlijk. Belachelijk hoge gaskosten op het ethereumnetwerk. En dan, heel af en toe, laat iemand het woord RGB vallen in de bitcoincommunity, NFT’s bovenop het Lightning-netwerk. Hoe prachtig het conceptueel klinkt, RGB is die fase nog niet voorbij. Dus gaan we maar lekker verder met klagen en afgeven op al die andere systemen waar van alles geprobeerd wordt. Begrijpelijk? Misschien wel. Handig? Lijkt me niet, volgens mij mis je zo ook heel veel, al is het maar ouderwets met te dure flippo’s bezig zijn om goede of slechte redenen. 

Bitcoin is een prachtige store-of-value en met lightning er bovenop een serieuze concurrent in de dop voor settlementsystemen, maar bitcoin is ook heel veel niet. Logisch, het moet namelijk een supersolide waardelaag op internet zijn waar echt niets mee mis kan gaan. Het moet niet ineens zo zijn dat je niet meer bij je zes jaar oude bitcoin kunt bij wijze van spreken. Je moet er ook over 25 jaar nog bij kunnen. Of 100. Of…

Dat is een heel ander verhaal bij legio vage muntjes die door een protocolwijziging niet meer bereikbaar zijn. Als je het dan aan de ontwikkelaars vraagt, dan boeit het ze niets want dan was je blijkbaar niet betrokken genoeg bij de community. Zo staren 888.888 waardeloze kick me nog steeds aan vanuit een ouwe eth-wallet. ‘Oh ja, protocolwijzigingetje, stond in de roadmap’. Protocollen die wel voor data-beschikbaarheid willen zorgen, zoals ethereum, hebben heel wat moeite om daadwerkelijk belangrijke wijzigingen door te voeren, al zal het over een half jaar… Nee, flauw. 

Hoe ontzettend irritant dat ook allemaal is, ik blijf spelen met die systemen. Niet omdat ik er waarde mee op wil slaan, maar omdat het gewoon spannend is. Het is fascinerend hoe een soort van nieuwe, min of meer gedecentraliseerde vorm van Deviantart ontstaan is. Voor de jongeren onder ons: Deviantart was een van de eerste websites die betrekkelijk mooie plaatjes, kunst zou je soms kunnen zeggen, vanaf augustus 2000 op internet beschikbaar maakte, samen met een actieve community. Alleen zijn het nu plaatjes met een soort van eigendomsbewijsje, ook nog eens technisch gezien de sufste vorm van NFT’s, al zijn het wel de nu visueel meest aansprekende op een plat beeldscherm.

De echte lol is er overigens al wel een tijdje af. Je merkt dat niet alleen doordat het praktisch onmogelijk is geworden om nog voor omgerekend een paar euro of wat tientjes een leuk plaatje aan te schaffen, of een stukje land in een virtueel wereldje. Bovenop die paar euro komen tientallen tot honderden euro’s aan gaskosten of je moet weten hoe je andere netwerken kunt gebruiken die wellicht goedkoper zijn, maar die weer hun bestaansrecht niet bewezen hebben.

Dat is jammer, want waar het voor onze virtuele werelden uiteindelijk om gaat is het creëren van verschillende online leefwerelden, ecosystemen zo je wilt, die verschillen, maar die wel invloed op elkaar kunnen uitoefenen door cryptografische trucjes. 

En ja, het is zo dat het echt een zooitje is. Het is niet alleen Piek Hype, het is ook het moment dat het gros van de mensen interesse gaat verliezen, juist om die totale hausse aan onmogelijke, veel te dure of ingewikkelde systemen. En zo worden ze langzaam in de armen van semi-gecentraliseerde omgevingen geduwd waar het heel makkelijk is om collectibles, want daar gaat het nu meestal om, te verzamelen.

Toch zullen uit al die puinhopen over een aantal jaar mooie, leuke, ingenieuze en praktische dingen tevoorschijn komen. Naast scams, rotzooi en criminaliteit, niets zo menselijk als het internet.

Aan de andere kant ben ik blij dat er een paar verstokte bitcoinmaximalisten te dicht op de rood-groen-blauwe ledjes van hun monitoren zitten. Voor je het weet staat het echte werk toch weer stevig met zijn fundamenten verankert in de bitcoinblockchain. 

Tot die tijd: hou een open blik en verken wat er allemaal aan de hand is op die enorme zooi aan platformen. Ergens ligt een ongepolijste diamant op je te wachten, misschien zit ie nog wel in een steen.

* ps, dit stuk geen beleggingsadvies, handelen is een vak

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *