NRC stopt met Blendle daarom ga ik een week alleen díe krant lezen

Het NRC Handelsblad stopt ermee. Geen zin meer. Blendle. Uitzuigers zijn het. Althans, volgens Peter Vandermeersch’ zijn blog. En misschien heeft hij wel een punt.

Van veel artiesten is bekend dat ze helemaal niets hebben aan Spotify als het om inkomsten gaat. Blendle biedt nu iets soortgelijks met Premium, al gaat het om maximaal 20 artikelen per dag, iets dat voor de gemiddelde lezer nauwelijks dagelijks haalbaar is. Zeker niet als het voornamelijk lange artikelen betreft.

Dat het daarom steeds minder logisch wordt voor lezers om door kranten en andere titels te bladeren op Blendle omdat je eerst die 20 voor jou samengestelde artikelen voor je neus krijgt, staat als een paal boven water. Je moet veel meer je best doen om bij andere titels te komen. In die zin is de kiosk-functie daardoor sterk verminderd en gaat Blendle zelf op de stoel van samensteller zitten. Vandermeersch noemt het zelfs uitgever. En passant maakt hij ook nog een berekening wat een NRC-abonnement op zou brengen. Hiervoor gebruikt hij de oude papieren versie en niet de alleen-digitaal-versie. Scheelt nogal.

Wat is nou het lastige met het hele Blendle-model en alle modellen in de digitale wereld: alleen de top verdient geld. In dit geval verdienen alleen de artikelen waar onevenredig veel op geklikt wordt voor enige inkomsten. De koppelverkoop onder één artikel met de wervende tekst dat de hele publicatie met slechts nog drie extra artikelen of iets dergelijks helemaal te lezen was, lijkt ook weg (al is de functie om een digitaal abonnement te nemen via Blendle bij verschillende uitgevers/titels wel duidelijker geworden, zo staat onder artikelen bij VK een abonnement voor 9,99 per maand en bij de Groene van 14,99 per maand, of dat in- of exclusief premium is, kan ik niet zo snel vinden).

NRC wil al langer van Blendle af. Geen Blendle-betaalknop onderaan artikelen zoals veel titels van bijvoorbeeld Persgroep hebben, maar gewoon na vijf artikelen heel bot:

“De limiet van 5 gratis artikelen per maand is bereikt.
Neem een abonnement om verder te lezen.”

Weten ze nu of mensen met die button van Blendle wel betaald hadden voor eventueel populaire artikelen die nu op slinkse wijze deze muur omzeilen? Nee volgens mij. Op dit moment wil ik geen abonnement. Want abonnement betekent nu bij hun eigen shop: één, twee óf drie jaar vastzitten aan NRC. Plus een shitload aan reclame- en tracker-cookies.

Is er dan bij NRC een briljante oplossing bedacht voor het direct, snel en zonder moeten invullen van je hele doopceel lezen van een artikel? Dat er een optie is om gewoon één artikel met een microbetaling te lezen? Nu niet. Per april? Zeer waarschijnlijk niet.

Hoe komt dat? Misschien staat dat luid en duidelijk in Vandermeersch’ artikel:

“Het werven en behouden van abonnees is een absolute kerncompetentie die we volledig in eigen handen willen hebben”, aldus CEO van NRC Rien van Beemen. “Alleen zo kunnen we constant verbeteren, leren van fouten en op tijd de juiste aanpassingen doen.”

Die ‘kerncompetentie’ (ik ken een bepaalde columnist die daar waarschijnlijk wel een verhaal over kan schrijven…) moet dan wel zo ver uitgebreid worden dat je mijlenver voorloopt op de concurrentie. Dus nu verwacht ik dat NRC de allerbeste web-only-‘ervaring’ gaat bieden die er is. De beste betaalmodule ever. Vanaf april dan. Op mobiel kan ik dan probleemloos via mijn bank-app betalen. Als ik wil kan ik via PayPal, OkPay, Sepa, Incasso, Bitcoin, iDeal, creditcard en desnoods de crypto-Gulden betalen. Gewoon omdat het technisch kan. Geen strobreed ligt meer in de weg. Toch?

Iedereen gun ik z’n online verdienmodel. Het is lastig en ook ik heb daar geen goed antwoord op. Zoals aan het begin al gezegd: er zit zeker wat in het verhaal van Vandermeersch, maar het klinkt zo ongelooflijk naïef. Zeker als je een hele generatie al niet meer hoort praten over een krant, tijdschrift of wat voor aparte of losse publicatie dan ook. Ze praten over: ‘las ik op Blendle’. Of, onbetaald, ‘las ik op Facebook’. Of elders. Het is en-en. Niet of-of. Dat is het al heel lang niet meer.

Maar goed. Nu eerst een week louter NRC Handelsblad. Vermoedelijk via Blendle aangezien ik geen uur/dag/week/maand-abonnement kan nemen via de NRC-site die zo graag abonnementhouders wil trekken. Misschien ga ik wel dagelijks een papieren versie kopen. Dat zou het eerlijkst zijn. Of via krant.nl. Dan kost het nu namelijk maar 4 euro voor een maand. Gaat goed met die papieren inkomsten.

Limiet van NRC Handelsblad of Betaalmuur.

Eerder verschenen op Medium. Ondertussen is ook deel 2 verschenen.

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *