Adblockers en trackers

48Advertenties, ik heb het er nooit heel erg mee gehad. In mijn herinnering installeerde ik de eerste advertentieblokkeerdienst ergens in 2002 of 2003 in de toenmalige Mozilla Suite. Het ding heette gewoon Adblock en je moest er uiteraard zelf nog het een en ander aan doen om het te laten werken.

Mijn internet is wat dat betreft al jaren rustig.

Toch was het gevoel niet altijd even fijn als het ging om inkomsten tegenhouden van websites. Sommige sites boden op al vrij snel een betaalmogelijkheid, een abonnementsvorm. De eerste site die ik door middel van een bankoverschrijving geld gaf, was Tweakers. Vermoedelijk begin 2005.

In de tussentijd geef ik vaker geld. Soms gooi ik wat microbitcoins naar projecten als Wikipedia, doneer ik wat met PayPal aan in mijn ogen belangrijke sites of handige add-ons die een doneer-optie hebben – zoals ook een enkele adblocker inderdaad.

Er kwam een ergernis bij: het constant gevolgd worden. Ongewenst. Soms wens ik gevolgd te worden, maar alleen als ík dat wil. En dat wil ik bijna nooit. Ghostery deed een duit in het zakje en vrijwel elke tracker – op een enkeling na – mag niets meer van mij zien of weten.

Toen kwam de Electronic Frontier Foundation met een project waarvan ik dacht: dat kan interessant zijn. Het blokkeert advertenties en andere meuk met trackers en de rest wordt doorgelaten. Het heet Privacy Badger en zou in het ideale geval van advertentiemakers ervoor zorgen dat er geen trackers meer in die dingen zitten. Site toont advertentie, maar als ie niet trackt, zie ik hem ook nog! Is dat niet mooi. Nobel bijna. Van mij dat ik dat nu toch toe wil staan.

Helaas. Het heeft nog praktisch geen vrucht afgeworpen. Ik heb géén normale adblocker meer en al tijden staat Ghostery ook uit. Toch is mijn internet nog steeds zo zonder advertenties als eerst. Er is praktisch geen enkele advertentie die aan de eisen voldoet.

Steeds meer sites vragen je ze te whitelisten of ze anders te betalen als er een adblocker gedetecteerd wordt. Ik vind dus niet dat ik een adblocker draai. Toch vindt techsite Wired van wel en de site vraagt mij hen te whitelisten of te betalen. Dat laatste zou ik doen als ik er werkelijk bijna elke dag kwam, maar nee.

Er blijken 23 (!) sites gelinkt te zijn op Wired die mij volgens Privacy Badger volgen. Een lijstje van een stuk of tien gelinkte sites volgt mij – vermoedelijk – niet. Bij die volgers zitten uiteraard facebookbuttons, twitterbuttons en disqusfora, maar ook heel veel onduidelijke dingen.

Kortom: waarom wordt het probleem niet bij de bron aangepakt in plaats van iedereen maar steeds lastig te vallen met: alsjeblieft, blokkeer ons niet?

Screenshot from 2016-05-11 19-03-43

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *