Bitcoin naast pin op locatie

Onlangs stond ik ’s ochtends bij een pop-up-koffie-ontbijt-en-lunch-tentje. Ai, geen contanten bij me. Pinnen dan. Helaas, tijdelijk buiten gebruik.

“Je kunt het wel overmaken!” zegt het meisje achter de toonbank. Prima, maar dan heb ik wel een e.dentifier nodig. “Die heb ik hier voor je.” Ik pak de pasjeslezer aan en vul de gegevens van de rekening van de uitbater in op mijn mobiele bank-app. Nieuw rekeningnummer, dus eerst een code invullen. Hm, de e.dentifier heeft duidelijk zijn beste tijd al gehad hier, op dit winderige en zanderige stukje Amsterdam. Met wat moeite krijg ik er toch een code uit. Hop, de twee euro vijftig is voldaan.

Waarom is dit van belang? Het is weer festivalseizoen. Overal staan weer pop-up-winkeltjes en -barretjes waar mensen willen betalen. Een pin-apparaat kost geld en alleen cash is vaak niet handig. Slechts een smartphone en een app zijn nodig et voilà: bitcoins accepteren was nooit eenvoudiger.

Na het laten zien van de betaling op mijn app, pak ik de koffie en ga zitten. Het IJ, Amsterdam Noord, het Centraal Station. Allemaal prachtig, zo’n ochtendplaatje. Toch blijft er iets knagen. Wat een gedoe toch altijd met die mobiele pinstations. Altijd wat. Tja, misschien moet je ook gewoon contanten bij je hebben, maar waar stop je die in zo’n pasjesportemonnee. Meestal prop ik het ergens in een broekzak en hoop dat ik de boel niet verlies.

Mijn koffie is op. Ik pak de kop-en-schotel en loop terug naar de verkoopstal. “Zeg, heb je wel eens gehoord van bitcoin?” vraag ik. Nee, dat had ze niet of.. heel misschien, maar dan heel vaag. Dit wordt lastig. “Je kunt dus heel makkelijk, zonder moeite een app op je telefoon of tablet installeren waarmee je die dingen kunt accepteren en er zijn zelfs bedrijfjes die de ontvangen bitcoins direct omzetten in euro’s,” leg ik uit. Dat is al drie stappen te ver. De pont komt, hoe leg ik nou in drie zinnen uit hoe het werkt? Eigenlijk hoeft ze dat niet eens te weten, alleen dát het werkt.

Een paar dagen later ben ik er weer. Ze heeft er het een en ander over gelezen. Wel interessant. Maar de pin doet het weer. Ik hang mijn pasje erboven. “Oh nee, het is wel een nieuw apparaat, maar contactloos doet het niet op de een of andere manier,” zegt ze. Ach, het is ook altijd wat.

Het accepteren van bitcoins of soms zelfs meerdere elektronische cryptovaluta is eigenlijk best makkelijk, zeker in Nederland waar het mogelijk is via verschillende aanbieders met iDeal bitcoins aan te schaffen. In sommige steden zijn zelfs automaten waar contanten in bitcoins gewisseld kunnen worden. Het handige van verschillende aanbieders die zich echt op winkeliers richten, is dat alle of een deel van de bitcoins direct in euro’s op een bankrekening gestort kunnen worden, zo heeft de uitbater geen last van schommelingen in de wisselkoers, al wordt ook aan dat probleem gewerkt.*

In Nederland zijn onder andere bitkassa, bitonic, bitstraat en bitmymoney, bitpay en coinbase gespecialiseerd in faciliteiten voor winkeliers.**


* Ondanks dat bitcoins aan elkaar overmaken voor de eindgebruiker heel makkelijk is, staan cryptovaluta nog in de kinderschoenen. De verschillende apps werken over het algemeen goed, maar zonder internetverbinding ben je nergens. Ontwikkelingen gaan ook heel snel, er zijn zelfs al bedrijven die proberen de tegenwaarde stabiel op te slaan in de blockchain, zoals Tether.  Verwacht ook vooral geen wonderen, denk aan hoe internet er in 1994 bijlag.
** wellicht zijn er meer, laat dat graag weten in de comments

Categories: Computers, ObservatiesTags:
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

1 thought on “Bitcoin naast pin op locatie

Comments are closed.