Google Docs (of ‘editors’) onwerkbaar* door rare interpretatie ‘dode toetsen’ *edit: Bug bekend*

Edit: na toch weer eens kijken, kwam ik bij de chromium dev channel uit en het probleem speelt zich volgens onderstaand antwoord alléén af bij deze versie:

#2 eugen…@gmail.com

Yes, the problem persists on version 37.0.2062.94

Voor mij is een online tekstverwerkingsprogramma onmisbaar geworden. Niet omdat ik niet anders zou willen werken, maar omdat ik het nou eenmaal al zo lang gebruik** dat ik niet meer gewend ben dat iets niet opgeslagen is of dat je niet verder kunt werken op wat voor apparaat dan ook.

Mijn moedertaal is Nederlands en eenieder die deze taal veel gebruikt om te schrijven via een computer zal veelvuldig gebruik maken van dode toetsen.

De naam ‘dode toets’ komt nog uit het schrijfmachinetijdperk: een dode toets verplaatst de wagen van de schrijfmachine niet bij aanslaan. Als iemand dus een ” aansloeg, kon je daar naar believen een e, o, of wat dan ook onder typen.

Datzelfde systeem werkt min of meer zo bij computers – mits je een Nederlands toetsenbord gebruikt of het ingesteld staat op US International: je slaat een ” aan en daarna een ‘e’, dat zorgt voor ‘ë’.

Dat lijkt sinds dit weekend dus niet meer te werken*** – en ook door het praktisch verdwijnen van de Google support-fora ook niet meldbaar: de interpretatie van de dode toets is alleen binnen de Google Editor* (docs, what’s in the name) blijkbaar veranderd waardoor gewoon doortypen niet meer werkt.

* Na wat testen, blijkt het probleem zich ALLEEN in Chrome en Chromium voor te doen, niet in Firefox en ook niet in Opera
** Oudste reeks documenten stamt uit oktober 2006
*** Dus Google Docs-medewerkers: dit is mijn support ticket ;)

Categories: Computers, NieuwsTags:
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *