Google zoekt ineens ‘anders’

Meer gespecialiseerde zoekopdrachten bij Google komen sinds kort anders uit de verf dan voorheen. Klein leed, niet heel belangrijk. Toch? Wellicht niet helemaal.

Een klein voorbeeld is op z’n plaats. Voor nu.nl schrijf ik zo nu en dan een artikel. Als freelancer moet je natuurlijk bijhouden wat je geschreven hebt, iets wat ik uiteraard keurig doe. Voor de double check gooi ik ook altijd nog even een zoekopdracht door Google heen om te kijken of wat ik factureer daadwerkelijk klopt. De zoekopdracht is simpel:

site:nu.nl "krijn soeteman"

Nog even handmatig de exacte maand instellen en als het goed is rolt er een aantal berichten uit. (Zonder instellen van een datum zie je het verschil praktisch niet, tenzij je weet wat je zou moeten zien!)

Alleen sinds ergens gedurende deze zomervakantie gebeurt dat niet meer.

Your search – site:nu.nl “krijn soeteman” – did not match any documents. Reset search tools

Vreemde zaak. Nieuwsgierig als ik ben ga ik wat proberen. Verschillende zoekopdrachten test ik uit, maar de meesten geven geen sjoege. Nu is mijn naam vrij makkelijk als het om zoeken gaat. Soms kom ik Gerard Soeteman tegen, soms een telg uit een advocatenfamilie met dezelfde achternaam. Ik hoef eigenlijk alleen maar

site:nu.nl soeteman

in te voeren en ik zie probleemloos welke berichten van mij zijn. Gek genoeg werkt het los invoeren zonder aanhalingstekens ook niet niet juist:

site:nu.nl krijn soeteman

Het enige wat goed werkt is dit:

site:nu.nl "nu.nl/krijn soeteman"

(niet hoofdlettergevoelig)

Wellicht komt dit over als klein bier, maar een machine als Google zorgt voor bepaalde resultaten bij een zoekopdracht en het verkrijgen van eenzelfde resultaat is niet meer mogelijk.

Het vreemdst vind ik dat het derde voorbeeld niet dezelfde resultaten geeft als het tweede. Wat zit hierachter? De ‘geavanceerd zoeken’ functie is ook al bijna niet meer vindbaar* en lijkt geïncorporeerd onder ‘zoekhulpmiddelen’. Gek genoeg als je de ene functie ‘aan’ zet, gaat de ander ‘uit’.

Screenshot from 2014-08-20 17:07:39

 

Voor minder triviale zoekopdrachten is het wellicht niet zo belangrijk, helaas moeten we blijkbaar op zoek naar nieuwe manieren van zoekopdrachtinvoermanieren…

 

*Googlen op ‘advanced search’ levert: http://www.google.nl/advanced_search op, dus het is nog te vinden.

Categories: Computers, NieuwsTags:
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *