Welkom Ubuntu Edge: smartphone en PC in één

Met de Ubuntu Edge telefoon gaf Canonical zichzelf een pittige opdracht: breng 32 miljoen dollar middels crowdfunding bij elkaar en bouw dan een telefoon. Of dat ambitieuze doel gehaald wordt, lijkt op dit moment weinig reëel met nog negen dagen te gaan (en de teller rond zo’n dertig procent van het totaalbedrag).

Ubuntu Edge: smartphone en PC in één.
Ubuntu Edge: smartphone en PC in één.

Toch zet Canonical met het concept van de Ubuntu Edge voor het eerst sinds lange tijd weer eens een echte belangrijke verandering in telefoonland in de schijnwerpers, namelijk een apparaat dat functioneert als hub voor alle* computationele activiteiten.

Canonical is echt niet de eerste die over een hybride all-in-one computer denkt. Het is voor zover ik weet wel de eerste die ook daadwerkelijk een visie heeft voor één besturingssysteem en één interface op alle momenteel bestaande apparaten – of beter form factors (tablets, phablets, telefoon, desktops, laptops, etc.).

De Edge is in je broekzak een smartphone, maar thuis of op kantoor is het die veelzijdige desktop door het ding aan te sluiten op een beeldscherm en een (bluetooth) muis en toetsenbord.

Ik denk dat dit een blik op de nabije toekomst is: kleine apparaten die net zo krachtig zijn als een gemiddelde laptop. Ook kun je al die apparaatjes gebruiken als all-purpose computer, maar ook als simplistisch ding, zoals de huidige smartphones.

Door middel van gestandaardiseerde (online) applicaties, via HTML5 of QT, wordt ook de noodzaak (eh, cashcow) van verschillende incarnaties van apps overbodig.**

Ik hoop dat dit project slaagt, dan heb ik eindelijk een apparaat wat voldoet aan mijn toekomstbeeld. Maar ook als het niet lukt, dan heeft het Ubuntu en Canonical in ieder geval een hoop naamsbekendheid bij een groter publiek gegeven en daarmee misschien ook potentiële partners voor het verwezenlijken van deze visie?

De tijd zal het leren, maar aangezien ik toch echt wel eens een nieuwe telefoon kan gebruiken, pledge nog even een dag of negen mee!

Het betalen gaat overigens via Paypal, mocht je een Credit Card aan je account gekoppeld hebben, dan werkt betalen boven een bepaald bedrag alleen als je CC geverifieerd is, m.a.w. in het geval van een pledge voor een telefoon)

Verzending is binnen de EU, dus er komen geen extra invoerrechten overheen!

Nog even de specs natuurlijk:

 • Dual boot Ubuntu mobile OS en Android
 • Volledig geïntegreerde Ubuntu desktop PC (gedockt)
 • Snelste multi-core CPU, 4GB RAM, 128GB opslag
 • Micro-SIM
 • 4.5in 1,280 x 720 HD sapphire crystal display
 • 8mp achterzijde-camera, 2mp voorzijde-camera
 • Dual-LTE, dual-band 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4, NFC
 • GPS, accelerometer, gyro, nabijheids-sensor, kompas, barometer
 • Stereo speakers met HD audio, dual-mic opname, Active Noise Cancellation
 • 11-pin connector providing simultaneous MHL and USB OTG
 • 3.5mm jack
 • Silicon-anode Li-Ion batterij
 • 64 x 9 x 124mm

* Ok, waarschijnlijk laat iets als lokale videobewerking nog even op zich wachten en functioneren als supercomputer zal ook lastig zijn…
** Er staan heel wat nieuwe besturingssystemen voor smartphones e.d. te trappelen in de coulissen en allen maken in ieder geval gebruik van HTML5 apps (FirfoxOS, Tizen, Jolla, om er maar een paar te noemen), maar het zijn allemaal vooralsnog smartphone-besturingssystemen en niet gericht op breder gebruik

Edit: zeer uitgebreid artikel over Ubuntu, Shuttleworth, de Edge en andere Canonical-zaken: http://arstechnica.com/information-technology/2013/08/why-ubuntus-creator-still-invests-his-fortune-in-an-unprofitable-company/

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *