Uitzicht vanuit de Sanafe Lodge om kwart voor acht 's ochtends

Van Manilla naar Banaue: rijstvelden

Ontvlucht smoggy Manilla en ga naar het centrum van het eiland Luzon, naar eeuwige rijstvelden en veel groen. De frisse lucht en de grotendeels ecologische rijstterrassen doen de verstofte stedeling snel goed. Je moet er wel eerst een uurtje of tien nachtbus voor uittrekken, maar dat is het waard.

Uitzicht vanuit de Sanafe Lodge om kwart voor acht 's ochtends
Uitzicht vanaf het terras van de Sanafe Lodge om kwart voor acht ’s ochtends

De bus vertrekt ’s avonds rond tienen van een klein busstation, Ohayami Trans in het stadsdeel Sampaloc, waar het toilet 5 Pesos kost. De bus zelf kost nog niet eens het honderdvoudige: 400 Pesos verder en we zitten in een ijskoude bus. Met veel te weinig beenruimte uiteraard. Zo’n dertig centimeter langer zijn dan de gemiddelde bewoner, dat is soms niet zo handig. Ik slaap thans vrij aardig.

Rond een uurtje of half zeven de volgende ochtend arriveren we in Banaue. Bij het uitstappen staan er vele Jeepney- en Trike-chauffeurs klaar om je mee te nemen. Ik ben nooit zo goed voorbereid op dat soort dingen en schrik er nog steeds van, zeker zo half slaapdronken. Maar we laten ons overhalen met iemand mee te gaan (“Free sir, also if you don’t want to sleep in hotel, you pay nothing!”). Het blijkt nog waar ook, aangezien het hostel waar de chauffeur ons brengt niet bepaald overstroomt van de gezelligheid besluiten we naar een hotel te gaan wat ons aangeraden was door Filipino’s in Manilla.

Het hostel, de Sanafe Lodge, blijkt het gros van onze westerse medereizigers aan te trekken of ze werden er gedropt door een Jeepney-driver. Dat blijft een beetje onduidelijk. Sommigen duiken voor 200 PHP per persoon op een gedeelde kamer, wij nemen na iets afgedongen te hebben voor 900 PHP een luxe kamer met warme douche en eigen toilet.

Eerst maar eens rustig ontbijten en genieten van het schitterende uitzicht over de rijstterrassen die, ook op de werelderfgoedlijst in tegenstelling tot wat er vaak over gezegd wordt, niet op de werelderfgoedlijst staan (de gemeente Banaue in de provincie Ifugao omvat de twee plekken waar de geroemde terrassen liggen, namelijk in Batad en Bangaan. In het plaatsje Banaue zélf liggen geen werelderfgoedterrassen).

Van Manilla naar Banaue:
Locatie busstation: Ohayami Trans, Lacson Ave. cor. Fajardo St., Sampaloc, Manila (verwarrend: Lacson Ave. heet ook wel M.F. Jocson
Kosten: enkeltje Manilla – Banaue 400 PHP (2013)
Duur: +- 10 uur (het is ijskoud in de bus, je hoeft je geen breuk aan flessen water te sjouwen)

Categories: TravelTags: ,
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *