Radio 1 en autisme

Met verbazing hoor ik net in de auto ‘Dit is de Dag’ van de EO op Radio 1. Nationale radio, midden overdag. De uitzending gaat over autisme. Er zitten twee gasten in de studio, een CEASE-therapeute en een psychiater. De CEASE-therapeute ‘ontstoort’ storingen die door vaccinatie ontstaan zouden zijn. Verder lepelt ze met droge ogen allemaal volstrekt verzonnen of al achterhaalde dingen op. Ze goochelt met cijfers, zoals “dertig procent van autisme zit in de genen, waar zit die overige zeventig procent dan?”

Sowieso, als iemand gaat goochelen met cijfers, wees dan op je hoede! Zijn er van honderd procent van onze genen dertig procent die te maken hebben met autisme? Eh… Of zit er van een stoornis die… Niet uit te leggen, zeker niet in procenten.

De psychiater blijft netjes en probeert uit te leggen, veel te keurig, dat de onderzoeken waar ze naar verwijst bewezen niet kloppen, waaronder het bekendste autisme-onderzoek wat deze hele discussie rond vaccineren en autisme aanzwengelde: dat onderzoek is al jaren geleden door The Lancet teruggetrokken.

De presentatrice, Elsbeth Gruteken, zwijgt in alle talen en heeft zich duidelijk niet ingelezen. Een journalist zou dan toch tenminste terug moeten kunnen vallen op enige basiskennis: dat er geen bewijs is. Nul. Nada. Geen enkel verband aangetoond tussen vaccinatie en autisme. Nergens. Ook niet in die zogenaamde ‘weggemoffelde’ onderzoeken waar naar ‘verwezen’ wordt door de CEASE-therapeute.

Desalniettemin worden de beide gasten door het programma gepresenteerd als twee mensen van twee belangrijke groeperingen, terwijl de groep die gelooft (toch EO?) dat vaccinatie met autisme te maken heeft, betrekkelijk klein is. Vooral de biologische grachtengordelbakfietsmoeder, maar ja, die heeft weinig te vrezen in haar verder goed ingeënte wereldje.

Als klap op de vuurpijl laat mede-presentator Thijs van den Brink aan het eind van het gesprek nog even met wat gemompel horen dat hij het helemaal eens is met ‘ontstoren’…

Met andere woorden: weer een gênante vertoning. Weer een programma waar heel duidelijk  wetenschap wordt gelardeerd met complete kolder, of eigenlijk andersom. Als mevrouw eens wist op wat voor heerlijke manieren een groot deel van de kiddo’s al fijntjes een pijnlijke dood gestorven was zónder al die ‘gevaarlijke’ vaccins…

Het laat weer zien: een wetenschapsredactie is écht nodig. Maar nee, we gaan lekker aan de slag met wichelroedewaterzoekers en andere bijzonder interessante mensen. Mediawise wel te verstaan…

Uitzending (vanaf 18 minuten)

http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2013-04-02&terugluisteren_hour=15

Ps, er is heel wat gesjoemeld met medicijnen, maar lees daarvoor ‘Bad Science’ van Ben Goldacre of ‘Bad Pharma’ van dezelfde schrijver.

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *