Stukjes Polynesisch DNA zijn onverwachts ontdekt in de botten van uitgestorven inheemse Zuid-Amerikanen die in de binnenlanden van Brazilië leefden.
Dat schrijven moleculaire genetici van de Federale Universiteit van Minas Gerais uit Brazilië deze maand in het tijdschrift PNAS.
De ontdekking roept verschillende vragen op, waaronder hoe dit mogelijk is. Had dit te maken met slavenhandel of met lange zeereizen van de oude Polynesiërs?
Om het DNA te bemachtigen, gebruikten de genetici DNA uit de tanden van veertien verschillende schedels van de in de negentiende eeuw uitgeroeide Botokuden uit een museumcollectie in Rio de Janeiro.
Mitochondriaal DNA
Door mitochondriaal DNA (mtDNA) uit het binnenste van de tanden te gebruiken, konden de wetenschappers uitsluiten dat er vervuiling van buiten in het materiaal zat. In twee van de veertien schedels bleek een mitochondriale lijn te zitten die typisch is voor Polynesië.
De onderzoekers geven wel aan dat de spannendste hypothese waarschijnlijk niet waar is, namelijk dat voorouders van de Botokuden ooit, voordat het Amerikaanse continent bevolkt werd zo’n vijftien- tot twintigduizend jaar geleden, met de Polynesiërs in contact waren geweest. Het mtDNA gevonden in de Botokuden-overblijfselen lijkt te recent om dit te staven.
Europeanen
Een andere mogelijke verklaring is dat voordat de Europeanen kwamen, de Polynesiërs al ooit aan de westkust van Zuid-Amerika geland waren, maar dat ze dan ook de hoge Andes over getrokken zouden zijn, lijkt vrij onwaarschijnlijk.
Twee andere mogelijkheden liggen na de aankomst van de Europeanen, waarbij ongeveer 2000 Polynesiërs in Peru te werk gesteld werden rond het midden van de negentiende eeuw, maar er is geen bewijs dat de slaven ook naar Brazilië werden getransporteerd.
Slaven
De meest logische verklaring lijkt te liggen bij de ongeveer 120.000 slaven die tussen 1817 en 1843 van Madagaskar naar Brazilië zijn vervoerd. Een deel van die slaven werd te werk gesteld in de buurt van het leefgebied van de Botokuden.
In hun conclusie geven de wetenschappers aan dat er op dit moment niet genoeg bewijs is voor een van de hypotheses. Verdere studies op moleculair niveau kunnen misschien ooit de reizen die de bevolking van het Amerikaanse continent maakte om er te komen, preciezer ontrafelen.
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/3391323/braziliaanse-inheemsen-delen-dna-met-polynesiers.html