Nieuw terras, scheve lantaarnpaal

Grijze lantaarnpaal. Scheef.
Grijze lantaarnpaal. Scheef.

17 maart 2013. Het pleintje voor het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond, heeft een verandering ondergaan: de fontein is weg. Dat is jammer. Nu heeft de gast zittend op het terras of voor het raam van het belendende café een vrijwel onbelemmerd zicht op een van de meest afgrijselijke gebouwen in het Amsterdamse centrum.*

Weliswaar was het waterkunstwerk niet een heel monumentaal geval, maar toch een fontein en daar zijn er in de Nederlandse steden sowieso al te weinig van. De watercascade op het plein droeg de naam “ReNESsance-fontein” en was gehakt uit graniet. Maar hij is weg, die kabelende waterstroom. Reden: een nieuw hotel. Hotel V. Het hotel wil namelijk ook een terras en misschien heeft het ook met wettelijke vluchtwegverplichtingen te maken, al is dat slechts gissen.

Nu is er een nieuwe ouwe blikvanger: de scheve lantaarnpaal. Volgens de site van de Gemeente Amsterdam staat het ding daar niet, want het armatuur heet: “Traditionele verlichting Haarlemmerstraat”. Dat is geen naam natuurlijk! Vergeten en scheefgezakt. Helaas. Hij viel toch al een beetje weg, die grijze paal, staat ie ook al niet in het officiële beleidsplan van de gemeente tot 2015. Maar je weet het nooit, misschien wordt ie nog meegenomen voor het plan van 2015 tot 2025?

Kunstenaar:Colton, Adam. Straatnaam:Nes 45, op plein voor Vlaams Cultureel Centrum, Theater De Brakke Grond. Materiaal: Gezaagd graniet. Jaar van plaatsing: 1991. Omschrijving: Waterplastiek: een halfronde vorm met treden waaruit water stroomt naar een in de bestrating uitgeholde granieten goot.
Kunstenaar: Colton, Adam. Straatnaam: Nes 45, op plein voor Vlaams Cultureel Centrum, Theater De Brakke Grond. Materiaal: Gezaagd graniet. Jaar van plaatsing: 1991.
Omschrijving: Waterplastiek: een halfronde vorm met treden waaruit water stroomt naar een in de bestrating uitgeholde granieten goot. (foto: Gemeente Amsterdam)
* Vaak vind ik iets niet lelijk of zelfs afgrijselijk. Voor bijna alles valt wel ergens goedkeuring te vinden, maar dit gebouw…
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *