Ubuntu 12.10 64 bit AMD/Ati Legacy Drivers installeren

[Deze post is meer dan anderhalf jaar oud. Een eeuwigheid. Voor de volledigheid blijft ie staan, maar de oplossing werkt niet meer]

Over sommige dingen wordt zo veel geschreven, dat door de bomen het bos niet meer te zien is. Dat betreft vaak Ubuntu/Linux-gerelateerde problemen waarvoor je dan oplossingen tegenkomt van versie 8.04, terwijl we ondertussen al weer vier jaar verder zijn.*

Mijn probleem: ik heb een AMD Radeon HD 4850 videokaart** en de drivers daarvoor zijn zogenaamde ‘legacy drivers’ (v. 12.06). Dat houdt in dat er geen nieuwe drivers voor gemaakt zijn en de laatst werkende krijgen dan het stempel ‘legacy’, maar die zitten weer niet standaard in de laatste Ubuntu-versie (want gedoe met afhankelijkheden van Xorg 1.x en 1.y etc.).

Op zich zijn de open source-drivers prima: ze werken, maar niet altijd. Heel wat gezoek verder (of gebruikte ik in eerste instantie toch de verkeerde termen?) en wat trial en error later bleek dit de beste, snelste én simpelste oplossing om de gesloten drivers te installeren***:

sudo add-apt-repository ppa:makson96/fglrx
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fglrx-legacy

Let wel, deze packages worden niet officieel door Ubuntu ondersteund. Dus misschien werken ze later niet meer. Dat is mogelijk maar goed ook, want 12.10 is in april 2013 al weer hartstikke oud en dan wordt het hoog tijd te upgraden naar 13.04.

Als het dan nog misgaat:

sudo apt-get install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:makson96/fglrx

Mocht het dan nog allemaal stuk zijn, dan dit:

sudo sh /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
sudo apt-get remove --purge fglrx fglrx_* fglrx-amdcccle* fglrx-dev*
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-core libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
sudo reboot

Wat hierboven aan de hand is: het de-installeren van (mogelijk) verkeerd geïnstalleerde meuk. Mochten er dan fouten gerapporteerd worden, dan was er misschien wel helemaal geen grafische driver geïnstalleerd. De tweede helft met ‘install’, installeert de open source Radeon drivers en die zouden het gewoon moeten doen.

Die open source drivers werken overigens prima, alleen niet als je besluit programma’s te draaien die OpenGL vereisen. OpenGL zou ook ondersteund moeten worden door de open source drivers, maar niet alles lijkt ze dan te herkennen en dat betekent dus dat niet alle applicaties da werken, zoals bepaalde spelletjes en 3D-programma’s.

* Omdat ik dus zelf door de bomen het bos niet meer zie, doe ik ook maar een duit in het zakje, want tja, dan zet je de oplossing bijvoorbeeld in een file op je desktop, maar misschien ook wel ergens ander in een cloud of misschien nog wel weer ergens anders. Terugvinden, ho maar. Zo opgelost? Misschien wel, al was het alleen maar door mijn naam + ubuntu in een zoekmachine in te typen en dan waarschijnlijk: voilà!
** Idem voor de AMD/Ati HD 2xxx en overige 4xxx-series
*** Ik ga er vanuit dat de meeste mensen die Ubuntu o.i.d. installeren wel eens gehoord hebben van de Command Line. Die heb je namelijk nodig. Zo niet, die zit bij Ubuntu standaard verstopt achter de Dash (dat zoekding linksboven met het Ubuntu-tekentje). Typ in die balk dan gewoon in: “Terminal” en dan klikken op het gelijknamige icoontje. Dan even fijn wat kopiëren en plakken of gewoon heel precies overtypen. Copy/paste gaat iets anders van en naar de terminal. Kopiëren vanuit de browser gaat met: [CTRL]-c en plakken in de Terminal gaat met [CTRL][SHIFT]-v 
Het commando “sudo” zorgt ervoor dat bij het eerste gebruik in een sessie een wachtwoord getypt moet worden, dat wachtwoord is alleen bekend bij de persoon die het besturingssysteem ooit geïnstalleerd heeft.
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *