Pastinaak en wortel

Koken, bakken, braden. Heerlijk. Vooral als het ook nog écht lekker is. Met sommige ingrediënten heb ik helaas bijna altijd ruzie en een daarvan is pastinaak. Vaak wel aardig, maar net niet helemaal. Soms is er gelukkig een zoekmachine. Daar vulde ik de woorden ‘pastinaak’ en ‘wortel’ in, de twee groenten die nog in de groentela van de koelkast bivakkeerden en weggooien is zonde. Daar kwam ik een simpel maar verbazingwekkend smaakvol recept tegen met nog wat andere ingrediënten.

Ingrediënten:
Wortelen
Pastinaak
Knoflook (hele bol)
Rozemarijn (3 takjes)
Ei
Parmezaanse kaas
Spaanse peper (liever iets scherper)
Beetje spek of iets dergelijks
Peper en zout
Olijfolie

Hoeveelheden hangen natuurlijk af van hoeveel mensen er mee eten, maar dit is duidelijk voor een overschot aan wortel en pastinaak. Als daar nou te weinig van is, gooi er nog een aardappel bij.

Zet water op met wat zout en maak de wortelen en pastinaak schoon. Gooi de wortels, al dan niet door de helft, in het water en kook ze een minuutje of 5. Snij de pastinaken ondertussen door de helft; de kant met de smalle punt tot ongeveer het ‘midden’ en snij de dikke kant nog een keer in de lengte doormidden. Doe de pastinaken nog zo’n 4 minuten bij de wortelen in de pan. Giet ze daarna af in een vergiet en bestrooi ze na het uitdampen met wat zout en versgemalen (witte) peper. Witte peper geeft een andere smaak, die volgens mij goed past bij het geheel, maar zwart is ook goed.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden Celcius (stand 6 gas). Pel de bol knoflook, maar snij de knoflook niet fijn maar kneus de hele tenen tussen je handen. Haal de blaadjes zonder houtige steel van de takjes rozemarijn af. Zet de bakplaat op de grootste pit van het fornuis en zet deze op de laagste stand. Sprenkel ruim (olijf)olie over de plaat en verdeel de pastinaak en wortel erover. Meng dat met de knoflook en rozemarijn en zet het een uurtje in de oven, tot de boel een fijn goudbruin korstje heeft.

Breek een ei of 4 in een kom. Doe er wat zout en peper bij en snij een Spaanse peper fijn. Snij nog wat ontbijtspek in kleine reepjes en schaaf wat Parmezaanse kaas, meng alles door elkaar en bak het als een normale omelet (even omkeren).

Serveer alles samen en combineer de krokante pastinaak en wortelstukken met de omelet. simpel, maar heel lekker!

Categories: VoedselTags: , , , ,
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.