Werkende IBM 604 uit 1948

(English: below) Enkele jaren geleden kreeg ik de mogelijkheid naar een alleraardigst museum in het Duitse Sindelfingen af te reizen om opnamen te maken van een oude computer: een IBM 604. Het IBM-museum draait op oud-werknemers van de lokale IBM-fabriek. De heren (dames ben ik er niet tegengekomen, behalve de ‘vrouw van’ die de koffie maakte) schuifelden rustig door de met bruin tapijt ingelegde ruimte. Alles ademde rust uit, totdat we voor de opnamen de computer – de Electronic Calculating Punch – aanzetten.

(Een iets betere versie in een soort van HD: Working IBM 604 computer)

Een stevige 3 Kilowatt trekt het apparaat, samen met de kaartlezer/maker No. 521. In totaal weegt het geheel net zoveel als een kleine auto: zo’n 1000 kilo. De hoeveelheid energie die het ding gebruikt is me niet helemaal duidelijk geworden, aangezien de oudere heer die ons rondleidde, vertelde dat het ding zo’n 3000 Watt afneemt en andere lectuur het heeft over 7,59 Kva, wat neerkomt op een vergelijkbaar aantal Watt. Maar goed, 1100 vacuümbuizen trekken heel wat natuurlijk.

De Gigahertzen die ons qua snelheid nu al in telefoons om onze oren vliegen, bestonden nog in geen velden op wegen: 50 Kilohertz . Met deze snelheid kon een programma afgewerkt worden van maximaal 60 stappen. Applicaties werden geladen via het zogenaamde ‘plugboard’, maar dat wordt in het filmpje keurig uitgelegd.

——————-

Some years ago I got the opportunity to visit a charming museum in the German city of Sindelfingen to film an old computer: an IBM 604, sold from 1948 till approximately 1952. The museum runs on former IBM employees of the local IBM plant. The gentlemen (I have not encountered any ladies, except for the one making coffee) shuffled quietly through the room with a brown carpet. Everything breathed peace, until we started filming the computer: the Electronic Calculating Punch.

The sturdy 3 Kilowatt device, along with the card reader/maker No. 521, weighing as much as a small car: about 1000 kilo’s (1949 pounds). The amount of energy the thing needs, is not entirely clear to me, as the older gentleman who led us around told us that the apparatus uses about 3000 watts, but other findings on the Internet tell me it needs about 7,59 Kva. Anyway, 1100 vacuum tubes need a lot of power I guess.

As our phones are equiped with processing power topping a Gigahertz these days, this thing has a whopping… 50 kilohertz. At this rate, it could process 60 steps. Applications were loaded through the so-called ‘plug board’, but that is neatly explained in the movie.

Science Center NEMO heeft een exemplaar van deze computer in bruikleen via het Computer Museum van de Universiteit van Amsterdam. Deze computer was – in niet functionerende staat – onderdeel van een tijdelijke tentoonstelling in NEMO. Omdat ik het belangrijk vind dat men een idee kan hebben van hoe een computer vroeger functioneerde, heb ik gevraagd aan NEMO of ze het filmpje online wilden plaatsen en dat hebben ze gedaan. Dank daarvoor!
 
Science Center NEMO has a sample of this computer on loan from the Computer Museum of the University of Amsterdam. This computer was – in non-functioning state – part of a temporary exhibition at NEMO. Because I think it is important that one can have an idea of how a computer previously functioned, I asked whether NEMO wanted to post the video online and they did. Thanks for that!
Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *