The Game

Dinsdag 3 januari 2012, 16:06. De eerste post die ik op ‘mijn’ newsfeed op Facebook kan terugvinden met als titel “The Game”. De post van A.S. nodigt iedereen uit om te zoeken naar dé hit die op nummer 1 stond in de geldende hitlijst van jouw land in de week van je geboorte.

Stom. Ik doe het niet.

The Game:
1) Discover the #1 single in your country of origin in the week you were born
2) Find it on YouTube
3) Post it on your Facebook page without shame

De tweede persoon in mijn news feed, H.P., komt met ‘zijn’ hitje een kleine anderhalf uur later.

Nog steeds stom. Ik doe het niet.

Jaja, zoek maar uit wie dit is!

Uiteindelijk post ik rond kwart over een woensdagmiddag zelf maar eens een link naar een nummer dat blijkbaar op de hoogste plek van de Top 40 mocht staan in een van de warmste weken van mijn geboortejaar. “Post it on your Facebook page without shame,” was helaas wel nodig als ‘advies’ (en het nog posten ook).

Enkele uren later ontdekt het gros van de mensen bij mij op het kantoor van Bureau Wibaut deze grap en gaat iedereen naarstig op zoek naar het nummertje dat mogelijk klonk toen ze hun eerste (a-) muzikale tonen uit hun keeltjes ten gehore brachten aan moeder en vroedvrouw.

Maar dat soort nummertjes maken geen babies.

Welk nummer stond op een negen maanden vóór de geboorte?

Al met al is het een verdomd stom spelletje, maar het niet doen kost bijna net zoveel tijd. Googlen op “wiki <geboortejaar> <top 40>” is voldoende. Op die manier helpt iedereen mee om een lange top eind jaren zeventig/jaren tachtig op mijn Facebook-news feed te krijgen.

Eigenlijk best gezellig, zo’n time machine.

(tijdens het schrijven van dit stukje hadden al 28 mensen dit als FB-update gegeven)

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.