De Googliaanse knoop…

Enkele weken geleden gaf Google de ene na de andere keynote speech tijden hun IO conferentie. Eén van die speeches ging over Android als besturing voor alles. Android als communicatie-OS tussen alle apparaten in je huis. Van je stereo tot je hometrainer. De ijskast en nog veel meer. Als muziek in mijn oren!

Plaatje: MAA (?)

Vroeger droomde ik al over een apparaatje wat door mij was ontwikkeld en waarmee alles gedaan kon worden wat ik wilde. Het apparaatje op creditcard-formaat kon alles aansturen en ik kon er grootse dingen mee doen. Daarbij had ik wel het besef dat zo’n krachtige computer een gewild object van goede én slechte mensen zou zijn, dus ik had allerhande veiligheidsmaatregelen genomen. Ik was de enige met zo’n ding. Alleen ík wist hoe het te bouwen en niemand zou míj kunnen aanvallen om het dingetje te pakken te krijgen, want tja… het voordeel van apparaatjes die alles kunnen, bescherming is dan geen probleem.

Google heeft Android niet voor zichzelf gehouden en geeft met graagte de inhoud van hun (nog) mobiele OS aan iedereen die er wat mee wil. Bellen met je ijskast? Bouw de mogelijkheid gerust in. Je koffiezetapparaat zelf het internet laten gebruiken om de gewenste maling te krijgen bij elk type luchtvochtigheid? Doe het! Een melding doorkrijgen op je telefoon dat de koffie klaar is, pas de problème! De wereld hoeft niet meer bediend te worden met een afstandsbediening, de wereld om je heen bedient zichzelf, met jouw voorkeuren en jouw instellingen, vanuit jouw eigen geschiedenis waaruit de meest plausibele toekomst wordt voorspeld om zo al vast voorkeuren te bedenken. Voor jou. Alles om je heen in die wereld is aan je onderworpen. Wel via Google trouwens, maar ach…

Het verschil met bijvoorbeeld Apple is dat Google graag alles, dus ook dingen die niet met hun eigen OS werken, willen verbinden met hun ecosysteem. In eerste instantie moet je nog wel een apparaat koppelen met USB waarna de Android-device zelf op zoek gaat naar de benodigde communicatiesoftware, maar het wordt toch steeds duidelijker waar Google naar toe wil. Met nu twee eigen OS-en lijkt het verwarrend te worden. Echter in de speeches bleek ook al de voorkeur voor HTML5 en alles wat daar uit voort moet komen. Wel met je Google-account natuurlijk, maar ach…

Ik leef net als Google in een sprookjeswereld waar geen slechte mensen zijn en waar dieven niet bestaan. Voyeurs zijn er niet en alles wat ik doe is wettelijk, legaal en keurig netjes. Nooit bega ik misstappen of zijn er dingen die ik liever niet had gedaan. Ik drink nooit meer dan twee bier en dat is goed, aangezien mijn ijskast bijhoudt hoeveel bier ik drink. Anders was er al ergens hulp voor me gezocht natuurlijk. De verschillende producten in de ijskast worden keurig uitgegeven op het aantal calorieën. Met regelmaat zit ik op de hometrainer en dan speel ik wel een leuk spelletje via mijn Android-device, waarbij obstakels ontweken worden door sneller of langzamer te fietsen. Omdat via mijn Google-account bekend is hoeveel calorieën ik binnengekregen heb, ‘weet’ de hometrainer hoe lang ik moet fietsen. Daarna stap ik in mijn elektrische auto om 5 kilometer verder weer uit te stappen om een verantwoorde film te gaan kijken. Daar had ik ook met een fiets naar toe gekund, maar dan had ik geen tijd gehad een onschuldig spelletje in de zelfsturende auto te spelen, want op de fiets had ik zo maar calorieën kunnen verbranden zonder dat Google het wist en ik had daarbij op het verkeer moeten letten waarbij ik geen Google-tijd had! Maar ach…

Alleen de laatste keer dat ik buiten kwam, was de wereld niet zo perfect. De laatste keer dat ik te lang in een kroeg hing, nou ja, daar wil ik de calorieën niet van tellen, laat staan de glazen. De laatste keer dat ik een krant doorbladerde stonden er allemaal berichten in waar ik niet blij van word. Uit niets wordt duidelijk hoe een bedrijf als Google daarmee omgaat. Hoe al die verschillende dingen aan elkaar gekoppeld zijn. Voor elk persoon wordt een gordiaanse knoop aan verbindingen gemaakt. En natuurlijk niet alleen door Google. Af en toe besef ik ineens dat we slechts de eerste kleine stapjes in een wereld van zoveel verbindingen gezet hebben. De ‘ik’ in mijn ideale wereld wil dat ook heel graag. Niets liever dan dat. De ‘ik’ in de echte wereld daarentegen… Maar ach.

Zie ook: Google IO Conference Keynote Speech dag 1

Eerder gepubliceerd op Mobilyz.com

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.