Vrouwen doen niet onder voor mannen als het om wiskunde gaat

In de komende tien jaar zijn er vooralsnog twee beroepen waarbij de man de boventoon zal voeren: portier en computerprogrammeur. In de overige dertien beroepsgroepen waar groei in verwacht wordt, zal de vrouw de boventoon voeren, aldus een recent artikel uit het magazine The Atlantic.

The Simpsons (Bron plaat
The Simpsons (Bron plaatje: SimpsonsMath.com)

Maar het zal niet lang duren of de zekerheid van male dominance in de IT-wereld is ook verleden tijd. Tenminste, als meisjes niet meer structureel te horen blijven krijgen dat ze ‘iets met verzorging, kinderen of voedselbereiding’ moeten doen. Een nieuwe studie gebasseerd op Engelstalige onderzoeken gedaan tussen 1990 en 2007 laat zien dat wiskundig inzicht bij mannen en vrouwen vrijwel gelijk is. Het onderzoek is in dit geval eens niet gedaan met een groep van een paar honderd studenten. Nee, het onderzocht de wiskundeknobbels van bijna 1,3 miljoen mensen. Het blijft een raar fenomeen dat het grootste gedeelte van de bevolking het idee heeft dat wiskunde niet iets is voor meisjes/vrouwen, terwijl elke sociale studie het tegendeel bewijst. Het is dan ook een inkoppertje dat de studie wil waarschuwen voor stereotyperende ouders en/of leerkrachten. Aan de andere kant worden de collegezalen van de gemiddelde geneeskundefaculteit in de westerse wereld voor meer dan de helft bevolkt door het deel van de bevolking met twee X-chromosomen, wat toch duidelijk bewijst dat meisjes niet slecht zijn in bèta-vakken… Wiskundemeisjes, maak je borst maar nat! Binnen tien jaar zijn jullie niet meer nodig, ten minste, waarschijnlijk. Misschien moet iemand het nog even statistisch doorrekenen, daar ben ik namelijk niet zo goed in. Bron: Science Daily

Krijn

Krijn Soeteman is a Dutch science and technology journalist. He majored in the history of art and architecture. After his studies he started as a music video producer. This led to producing a Museum Night at the NEMO Science Museum, which eventually led to science journalism. And much more.